• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


РЗИ Монтана

НА ВНИМАНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ И ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА, ПРЕДОСТАВЯМЕ АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО МАЛАРИЯ

Е-мейл Печат ПДФ

След ликвидацията на маларията през 1965 г., в нашата страна се регистират само внесени случаи на това заболяване. Засилващият се поток от туристи, чуждестранни студенти и мигранти към България, повечето от които са от страни с разпространена малария, създават риск от възстановяване на местната трансмисия/ разпространение на болестта.

Ежегодно с настъпването на потенциалния малариен сезон /повишаване на средно    денонощните температури над 17 0С/ възниква реална опасност от разпространение на местни случаи на малария.

продължава>

МЕСЕЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОПАРАЗИТЕНОСТ С ГЛАВОВА ВЪШКА

Е-мейл Печат ПДФ

С цел профилактика и контрол на опаразитяването на децата с главова въшка и ограничаване въшливостта сред населението, Регионална здравна инспекция – Монтана е връчила предписание на директорите на учебните заведения и детските градини.

В изпълнение на тези предписания ежемесечно в дирекция „Надзор на заразните болести” се получава актуална информация за прегледаните деца, която за месец април 2019 г. е следната: 

брой прегледани деца – 30 326 бр.;

брой опаразитени деца – 42 бр. в училищата и 9 бр. в детските градини.           

 Във връзка с контрола на дадените предписания за опаразитеността с  главова въшка, здравните инспектори своевременно извършват проверки.

 

Дирекция „Надзор на заразните болести”

19 май – Международен ден за съпричастност на засегнатите от ХИВ/СПИН

Е-мейл Печат ПДФ

spin logo rzi 2016Всяка година през третата неделя от месец май светът отбелязва Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ /СПИН. На този ден от 1983 г. хората по света изразяват своята солидарност към живеещите с ХИВ и почитат паметта на загиналите от това коварно заболяване. Тази година този ден е 19 май и ще преминепод мотото " Засилване на борбата за здраве и права!". Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, от гарантиране на достъп до изследване, лечение и качествени здравни услуги на живеещите с вируса. Червената лента е глобален символ на солидарност къмболните от СПИН и обединява хората в общата борба срещу болестта.

продължава>

Страница 5 от 177