• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


РОТАВИРУСЕН ГАСТРОЕНТЕРИТ – ИНФЕКЦИЯ С РОТАВИРУС ПРИ ДЕЦА

Е-мейл Печат ПДФ

Защите своето бебе от ротавирусна инфекция!

Ротавирусният гастроентерит засяга най-често децата от възрастовата група до 24 месеца. Тежката дехидратация е основната причина за хоспитализация на бебетата с ротавирусна инфекция.

От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.

На 04.01. 2017г., в отговор на препоръките на СЗО, Министерският съвет на РБългария прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2017-2021, чиято цел е чрезпрофилактика да се постигне намаляване случаите на ротавирусни гастроентерити. Ваксината срещу ротавирусни инфекции е препоръчителна – в рамките на Националната програма могат да бъдат имунизирани всички деца над 6 седмична възраст.

Към момента 83 държави по света са въвели имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. В страните с национални програми за ваксинация срещу ротавирусни гастроентерити е доказано значително намаляване броя на заболелите и е отчетено значително намаляване на тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни в годините след въвеждане на ваксинацията.

 

Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017-2021 г.

 

Нека ги предпазим

 

Ротавирусен гастроентерит –  инфекция с ротавирус при деца

 

Указания, относно реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксини