• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Е-мейл Печат ПДФ

31.05.2019Всяка година на 31 май по инициатива на Световната здравнаорганизация (СЗО) се отбелязва Световния ден без тютюнопушене, за да се подчертаят негативните здравни последствия от консумацията на тютюневи изделия и да призоват държавите за въвеждане на ефективни политики за контрол на тютюнопушенето.Тютюнопушенето naked celebrities е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са вследствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене” - излагане на вторичен тютюнев дим.

Тема на Световния ден без тютюнев дим за 2019 г. е "Тютюн и здраве на белите дробове". Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2019 г. е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.

 

РЗИ-Монтана ще отбележи Световния ден без тютюнопушене със следните инициативи:

29.05.2019 г.

ВПрофесионална гимназия по архитектура, стрителство и геодезия „Проф.арх. Стефан Стефанов гр. Монтана:

$1Ø  Беседа с ученици от 11 клас на тема „Токсичен ли е цигарения дим?“.

$1Ø  Безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи чрез апарат Smoker lyzer и изследване степента на никотинова зависимост чрез тест на Фагерстрьомна желаещите ученици;

30-31.05.2019 г.

Информационно-скринингова кампания насочена към широк кръг от хора от различни възрастови групи сред клиенти на заведения за хранене и развлечение в централната част на гр. Монтана, във връзка с която планира следните дейности:

$1Ø  разпространение Shemale Porn на здравно-информационни материали;

$1Ø  изследване степента на никотинова зависимост чрез тест на Фагерстрьом;

$1Ø  измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи чрез апарат Smoker lyzer;