• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


1 ДЕКЕМВРИ - Световен ден за борба със СПИН

Е-мейл Печат ПДФ
Епидемията от ХИВ/СПИН продължава да нараства. По оценка на UNAIDS и СЗО в света има над 33 милиона мъже, жени и деца, които живеят с ХИВ и СПИН. В сегашния анализ на агенцията на ООН се посочва, че за последната година от СПИН са починали 2,1 милиона души, а още 2,5 милиона са заразени за последните 12 месеца - или по около 6800 души на ден, посочва в-к "Ню Йорк таймс". В България към 26 ноември 2007 г. в Министерството на здравеопазването са регистрирани 791 ХИВ-серопозитивни лица, от които 102 новорегистрирани, очаква се до края на 2007г. да станат 120, като за същия период на 2006г. са били 73. По един заразен с ХИВ се регистрира всеки ден в България през първата седмица на ноември, от които най-младия е на 18 години. Двама от тях са се върнали от Латинска Америка и Африка. Трима са се инфектирали по кръвен път. Те са интравенозни наркомани, а най младият сред тях е 18 годишен ученик. Останалите двама са имали рискови сексуални контакти. Не са използвали кондоми при секс с непознати жени.

Министерството на здравеопазването има изключително отговорни функции и задачи, като главен изпълнител на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", която се реализира съвместно с ПРООН и се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се осигурят най-благоприятните условия за постигане на добри резултати в превенцията на разпространението на болестта у нас, както и да се задържи ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН в страната.
 Министерството на здравеопазването, Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", Програма на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН, инициират реализирането на Национална АНТИСПИН кампания. Тази година кампанията е насочена приоритетно към младите хора и широката общественост и има за цел да се увеличи тяхната информираност относно начините за предпазване и основните заблуди по отношение на ХИВ/СПИН.
 През 2005 г. Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването финансира проучвание на знанията, нагласите и поведенията на учениците от 5-11 клас в 13 големи града на страната, което беше проведено от Българска асоциация "Училище и здраве". Проучването показа, че обезпокоително нисък процент млади хора дават верни отговори на петте въпроса, които образуват индикатора на UNGASS за знания за начините за предпазване и основните заблуди по отношение на ХИВ. По тази причина комуникационните цели на кампанията са свързани с тези пет въпроса:
1. Може ли да се намали риска от заразяване с ХИВ, ако се прави секс единствено с един партньор, който със сигурност не е инфектиран?
2. Човек може ли да намали риска от заразяване с ХИВ, ако използва винаги и правилно презерватив?
3. Инфектирането не став
a при:

- Споделяне на храна с някой, който е инфектиран с ХИВ

- Ухапване от комар
4. Човек, който изглежда напълно здрав може да бъде носител на ХИВ.